OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2016. június 27., hétfő 10:25

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának közleménye
    Budapest, 2016. június 27., hétfő (OS) -

    A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) kiállítással és emléküléssel is kapcsolódik az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévének megemlékezés-sorozatához, illetve a lengyel–magyar szolidaritás éve programjaihoz.

Az 1956. Lengyelország–Magyarország. Történelem és emlékezet című szabadtéri kiállítás fotókkal, térképekkel, valamint ezekhez kapcsolódó rövid magyar és angol nyelvű ismertetőkkel mutatja be az 1956-os poznańi és magyarországi megmozdulások kiváltó okait, a történéseket, és 1956 hatását a két nép történelmére. A tárlat a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (Instytut Pamięci Narodowej – IPN), a magyar NEB és a varsói Magyar Kulturális Intézet együttműködésében valósult meg. Különlegessége, hogy nemcsak Budapesten, hanem ezzel egy időben Poznańban és Varsóban is megtekinthető lesz lengyel és angol nyelven. A varsói kiállítást Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottsága elnöke együtt nyitja meg Marek Kuchcińskivel, a lengyel Szejm elnökével. Poznańban Áder János és Andrzej Duda, a két ország köztársasági elnökei együtt tekintik meg a kiállítást.
A NEB a poznańi felkelés évfordulóján emlékülést is rendez, amelyet a budapesti kiállításmegnyitót követően tartanak majd a Városháza dísztermében. Az emlékülést Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke nyitja meg; Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke levélben köszönti a lengyel és magyar résztvevőket.
Részletek: www.neb.hu
    

Kiadó: Nemzeti Emlékezet Bizottsága

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.