OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2016. szeptember 28., szerda 15:22

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2016. szeptember 28., szerda (OS) - A kormányt nem érdekli, hogy versenyképtelenek leszünk? -

    Magyarország hat helyet esett vissza a World Economic Forum versenyképességi rangsorában, így az EU-ban már csupán a huszonötödikek vagyunk. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ez nem jelent semmit, a pénzügyi mutatóink jók, a felmérés pedig szubjektív. Pedig a magyar gazdaság egyre nagyobb válságban van, a kormányzati kommunikáció csak a romló oktatást, a szakképzés és egészségügy kudarcát, az elvándorlást, az innováció hiányát és a mindent átható korrupciót igyekszik elfedni.

A WEF felmérése valóban megkérdezéses alapon készül, ám már hosszú ideje változatlan módszertannal. Így fontos folyamatokat mutat meg.
Az eredmény ráadásul egybevág a hétköznapi tapasztalattal: a javuló pénzügyi mutatók mögött gyorsan romló gazdasági és társadalmi folyamatok zajlanak. Ezek közül kiemelkedik az oktatás és szakképzés romlása. A magyar kormány a szakképzést is a lefelé tartó bérversenynek rendelte alá, míg az oktatásból 200 milliárdot vontak ki éves szinten. Ez bezárja az országot az összeszerelő üzem szerepbe, gyorsítja az elvándorlást, és a magyar kisvállalkozásokat is megfosztja utánpótlásuktól.

Ezen a modellen sürgősen változtatni kell. Első körben béremelés kell, állami segítséggel, az adórendszer átalakításával. Stratégiai ágazatként kell kezelni az oktatást, a szakképzést és a felnőttképzést, nem hazahordani az elvben erre szánt projektekből a pénzt.

Schmuck Erzsébet,
az LMP frakcióvezetője

     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.