OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 9. csütörtök
Ismertető


2017. január 20., péntek 11:28

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. január 20., péntek (OS) -

    A Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezményben foglaltak további és folyamatos intézkedéseket kívánnak annak érdekében, hogy biztosított legyen a hozzáférés többféle otthoni, intézményi és egyéb közösségi támogató szolgálathoz, beleértve azt a személyes segítséget, amely a közösségben éléshez és a közösségbe történő beilleszkedéshez, valamint a közösségtől való elszigetelődés és kirekesztődés megelőzéséhez szükséges.

     Az ombudsman vizsgálati jelentésében arra is kitért, hogy az intézményben mindennapos problémát okoz a szakrendelésre előjegyzett időpont és a betegszállítás összehangolása. Az ellátottakat csak kísérővel viszi el a betegszállító a szakrendelőbe, így azonban a betegszállítások idejére lecsökken a gondozási részlegeken dolgozók létszáma, ami megnehezíti a lakók ellátását. A helyzet jelentősen korlátozhatja az érintettek egészségügyi ellátáshoz való egyenlő esélyű hozzáférését, a szabad mozgáshoz, a helyváltoztatáshoz való jogát – mutatott rá az ombudsman.

     Az intézményben a szükségesnél lényegesen kevesebb az arra alkalmas, elhivatott és szakképzett ápoló. Az alacsony bérezés és a fizikailag rendkívül megterhelő munka, valamint a motiváció hiánya miatt egyre többen hagyják el a pályát, külföldön vállalnak munkát, vagy az iparban helyezkednek el. Érezhető az egészségügy és az oktatás területén történt bérrendezés "elszívó hatása", a szociális szakápolók elvándorlása.

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.