OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 28. vasárnap
Ismertető


2017. február 22., szerda 11:31

Budapest Főváros Levéltárának közleménye
    Budapest, 2017. február 22., szerda (OS) - Falbazárt történelem a világhálón: az 1944. évi adatszolgáltatási ívek elérhetők az interneten.

    Falbazárt történelem a világhálón: az 1944. évi adatszolgáltatási ívek elérhetők az interneten  
2015 szeptemberében szenzációs irategyüttesre bukkantak egy Kossuth Lajos téri lakás felújítása során: a közfal kibontásakor mintegy 7000 oldalnyi irat került elő. A dokumentumokról korábban azt hitték a szakemberek, hogy megsemmisültek az 1944-45. évi ostrom alatt. Az értékes iratokat a lakástulajdonos példamutató módon átadta Budapest Főváros Levéltárának.
Mint ismeretes, a zsidónak minősített budapesti lakosságot 1944 júniusában összeköltöztették a sárga csillaggal megjelölt házakba. Ennek előkészítését szolgálta Budapest helyettes polgármestere 1944. május 30-án kelt rendelete, melyben valamennyi fővárosi lakás és bérlő összeírásáról intézkedett. A június 1-jén szétosztott adatszolgáltatási íveket a háztulajdonos vagy házfelügyelője 24 órán belül köteles volt kitölteni: a lakások lakbérét, szobaszámát, utcai vagy udvari fekvését, valamint a háztulajdonos és valamennyi bérlő nevét, "zsidó" vagy "nem zsidó" mivoltát kellett feltüntetni. Budapest Főváros Levéltára a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával elvégezte a kimagasló történelmi értékű adatszolgáltatási ívek digitalizálását, feldolgozását és közzétételét, amelyet a Hungaricana felületén lehet megtekinteni. Bővebben: https://hungaricana.hu/hu/adatbazisok/leveltari-iratgyujtemeny/lakas-adatszolgaltatasi-ivek-adatbazi
     Kiadó: Budapest Főváros Levéltára

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.