2024. április 28. vasárnap

2017. február 22., szerda 11:31

Budapest Főváros Levéltárának közleménye
    Budapest, 2017. február 22., szerda (OS) - Falbazárt történelem a világhálón: az 1944. évi adatszolgáltatási ívek elérhetők az interneten.

2015 szeptemberében szenzációs irategyüttesre bukkantak egy Kossuth Lajos téri lakás felújítása során: a közfal kibontásakor mintegy 7000 oldalnyi irat került elő. A dokumentumokról korábban azt hitték a szakemberek, hogy megsemmisültek az 1944-45. évi ostrom alatt. Az értékes iratokat a lakástulajdonos példamutató módon átadta Budapest Főváros Levéltárának.
Mint ismeretes, a zsidónak minősített budapesti lakosságot 1944 júniusában összeköltöztették a sárga csillaggal megjelölt házakba. Ennek előkészítését szolgálta Budapest helyettes polgármestere 1944. május 30-án kelt rendelete, melyben valamennyi fővárosi lakás és bérlő összeírásáról intézkedett. A június 1-jén szétosztott adatszolgáltatási íveket a háztulajdonos vagy házfelügyelője 24 órán belül köteles volt kitölteni: a lakások lakbérét, szobaszámát, utcai vagy udvari fekvését, valamint a háztulajdonos és valamennyi bérlő nevét, "zsidó" vagy "nem zsidó" mivoltát kellett feltüntetni. Budapest Főváros Levéltára a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával elvégezte a kimagasló történelmi értékű adatszolgáltatási ívek digitalizálását, feldolgozását és közzétételét, amelyet a Hungaricana felületén lehet megtekinteni. Bővebben: https://hungaricana.hu/hu/adatbazisok/leveltari-iratgyujtemeny/lakas-adatszolgaltatasi-ivek-adatbazi
     Kiadó: Budapest Főváros Levéltára