2024. április 19. péntek

2017. február 24., péntek 12:40

A Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. február 24., péntek (OS) - A devizahitelek kockázatkezelés nélkül uzsorás szerződéseket takarnak

Mivel a fentiek szerinti hitelezői kockázatkezelés tényét és az ügyfél részére nyújtott tájékoztatások mélységét, illetve minőségét a jogegységi határozatok nem vizsgálták, azonban ezeknél a szerződéseknél, éppen az információs erőfölényben lévő hitelezők kockázatkezeléssel kapcsolatos tájékoztatásának a hiánya, eredményezte az adósok súlyosan kiszolgáltatott helyzetét és korlátlan kockázatát -mely tájékoztatás hiánya a hitelezőknek felróható-, ezért a Kúriai jogegységi határozatok utólagos felülvizsgálata szükséges. Az Egyesület elnökség üdvözli és egyben tájékoztatja az érintett ügyfeleket, hogy az Európai Bíróság előtt a devizahitelezéssel kapcsolatos előzetes döntéshozatali eljárások vannak folyamatban, melyekben egyrészt a kockázatokról szóló tájékoztatások tartalmát, másrészt az ún. adósmentő törvényeket, az uniós fogyasztóvédelmi irányelvek alapján vizsgálják. Falus Zsolt Ferenc szerint, az Európai Bíróság előtt folyamatban lévő C-51/17., valamint C-483/16. ügyszámú eljárások időtartamára a pereket és a végrehajtási eljárásokat fel kellene függeszteni.

Kiadó: Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet