OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 30. kedd
Ismertető


2017. március 22., szerda 18:05

Morvai Krisztina, az Európai Parlament Független Képviselője közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. március 22., szerda (OS) - Közérdekű adatok kiszivárogtatói: bűnösök vagy hősök? Morvai felszólalása az EP-ben (videóval)

    https://www.youtube.com/watch?v=Js8NXX7iBbk

Legutóbb Edward Snowden kiszivárogtatásai kapcsán merült fel a kérdés világszerte: mit érdemel az, aki a hivatásánál fogva rábízott titkot elvben és a vonatkozó jogszabály szerint arra illetékteleneknek, így például a sajtónak kiszivárogtatja, tekintettel arra, hogy az inkriminált információk olyan természetűek, hogy azokról a közvéleménynek mindenképpen tudnia kell. Ezúttal a vita az Európai Parlamentben arról szólt, hogyan bírálják el azokat, akik az európai uniós pénzekkel történő csalásokkal kapcsolatban szivárogtatnak ki elvben titkos információt. Morvai Krisztina felszólalásában rámutatott: senki számára nem jelent meglepetést a jelentésnek az a megállapítása, miszerint a csalók, bűnözők - legyenek azok akár hatóságok, hivatalos személyek, akár cégvezetők vagy magánszemélyek - titokban kívánják tartani bűntetteiket. Nem kétséges az sem, hogy közérdek az, hogy ezek a bűncselekmények felszínre kerüljenek, s hogy ez csak úgy történhet meg - a dolog természeténél fogva -, hogy valaki ezeket "papírforma szerint illegálisan" felszínre hozza, nyilvánosságra hozza, azaz például a sajtónak kiszivárogtatja. Morvai kritizálta a jelentésnek azt a kitételét, miszerint az ilyen kiszivárogtatás csak akkor védhető, ha "jóhiszeműen" történik. Kérdés, hogy a "jóhiszeműséget" kinek a szemszögéből kell megítélni?
     Kiadó: Morvai Krisztina, az Európai Parlament Független Képviselője

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.