2024. április 29. hétfő

2017. május 6., szombat 14:00

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleménye
    Budapest, 2017. május 6., szombat (OS) - Rendet kell tenni az iparűzési adóbevallás terén!

Az önkormányzati adóhatóságnál nehézségeket okoz a NAV által továbbított iparűzési adóbevallások feldolgozása. Ezért több helyen is az ilyen bevallás feldolgozásának akadályozásáról, a beküldéssel szembeni egyfajta fellépésről küldött az MKOE tagsága visszajelzéseket.

Valójában nincs tényleges jogi akadálya a NAV által továbbított bevallások feldolgozásának és azt az NGM is megerősítette, ebben a tájékoztatójában: https://goo.gl/i4dC42

Természetesen előfordulhat, hogy az önkormányzati adóhatóságoknál hiányoznak informatikai fejlesztések a zavartalan feldolgozáshoz. Nem fogadható el azonban, hogy a valós indokok elkendőzésével jogi akadályokat találnak ki az önkormányzati adóhatóságok a feldolgozhatósággal szemben, esetleg bírsággal fenyegetőznek.

Az MKOE kezdeményezi, hogy a bevallást vizsgálja felül a NAV (magyar állam) tulajdonában álló PILLÉR Kft, és egészítsék ki a nyomtatványt a szokásos hibajavító rutinokkal, ami csökkenti a feldolgozás során eddig tapasztalt számszaki és logikai hibák felmerülését.
     Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete