2024. április 28. vasárnap

2017. május 23., kedd 10:54

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2017. május 23., kedd (OS) - Lázár János megbukott, nem működik a maga alá gyűrt kifizető ügynökség

Lázár János megszüntette az MVH-t, a kifizető ügynökséget maga alá gyűrte. A rendszer a mai napig nem működik. Az uniós csatlakozás óta nem fordult elő, hogy a gazdák a következő évi igénylésig sem kapták meg az előző évi támogatást.
Jelenleg még mintegy 100 milliárd forint tavalyi támogatást nem kaptak meg a gazdák. Ez az összeg hiányzik az új termelési év indításához, és akadálya annak is, hogy az idei támogatást a bankok előfinanszírozzák. Ez súlyosan veszélyezteti a gazdák fizetőképességét, és az idei termelést.
A DK emlékeztet arra, hogy még a csatlakozást követő első évben is legkésőbb a következő év februárjáig minden termelő kézhez kapta az őt megillető támogatást. Akkor a pár hetes késés miatt Gyurcsány Ferenc menesztette az agrárminisztert. Most Lázár János esetében is le kell vonnia a következtetést a miniszterelnöknek, és menesztenie kell Lázár Jánost. Akkor a pár hetes késés miatt hangosan tiltakozott a MAGOSZ, most a közel féléves késés ellenére is sunyi módon hallgat a MAGOSZ is és a gazdák pénzén urizáló agrárkamarai vezetés is.
Szégyen, hogy tizenhárom évvel az uniós csatlakozás után a kormány képtelen biztosítani, hogy a gazdák időben és pontosan megkapják az őket megillető támogatást.
Szégyen az is, hogy legalább 100 ezer vidékfejlesztési támogatási pályázat elbírálása is súlyos késében van, ami súlyosan veszélyezteti a vidék fejlesztését célzó beruházások megvalósítását. A beruházások drasztikus csökkenése Lázár János bűne, a következményeket vállalnia kell.

Nagy-Huszein Tibor
     alelnök, DK