2024. április 28. vasárnap

2017. május 24., szerda 11:49

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. május 24., szerda (OS) - A jövő nemzedékek szószólójának felhívása a házi vízigények kielégítését szolgáló kutak létesítésével kapcsolatos törvényjavaslat visszavonására   Bándi Gyula javasolja és kéri a kormányt, hogy a kiemelt alkotmányos védelmet élvező felszín alatti vízkészletekkel való, a jelen és a jövő nemzedékek vízigényeit is kielégítő fenntartható gazdálkodás feltételeinek megteremtése érdekében vonja vissza a házi vízigény kielégítésére szánt kutak létesítéséről benyújtott törvénymódosító javaslatát. Felhívásának alátámasztására a jövő nemzedékek szószólója emlékeztet a kutak engedélyezési és bejelentési kötelezettségét megszüntető törvénymódosítás veszélyeire és a szabályozás újragondolásának szükségességére.

A jövő nemzedékek szószólója a vízügyi szakmai szervezetekkel egyetértésben aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a Kormány előzetes társadalmi és szakmai egyeztetés nélkül olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely engedély és bejelentés nélkül tenné lehetővé akár 80 méter mélységű háztartási célú kutak létesítését. Ez a felszín alatti vizekkel való fenntartható gazdálkodást és az ivóvízellátás biztonságát közvetlenül veszélyezteti, a hatékony állami védelmet megakadályozhatja.
Ivóvízellátásunk 95 %-a felszín alatti vizekből származik, ezért megóvásuk a ma és a holnap nemzedékeinek egyaránt érdeke.
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala