2024. április 23. kedd

2017. május 31., szerda 09:17

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. május 31., szerda (OS) - A jövő nemzedékek szószólója a parlagfű hatékonyabb visszaszorítását sürgeti  Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója az egészséges környezethez való jog biztosítása érdekében hatékonyabb kormányzati fellépést sürget a parlagfűvel fertőzött területek felderítésére és a fertőzés megelőzésére, hangsúlyozva azt is, hogy a parlagfű okozta gazdasági károk, valamint egészségügyi és szociális kiadások nagyságrendekkel haladják meg a parlagfű elleni érdemi fellépés költségeit.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a napokban adta ki jelentését a parlagfű elleni védekezés ellenőrzéséről. A jövő nemzedékek szószólója, Bándi Gyula ezzel kapcsolatban arra emlékeztet, hogy a jelentés megállapításai nagyfokú egyezést mutatnak azokkal a figyelmeztetésekkel, amelyeket ombudsman elődei már több mint egy évtizede rendszeresen és nyilvánosan megfogalmaztak. A szószóló egyetért az ÁSZ jelentésében leírt következtetéssel, amely szerint a parlagfű okozta, népbetegség méreteit öltő allergiás megbetegedések elleni hatékony fellépéshez "indokolt a védekezés céljainak, rendszerének és módszereinek … felülvizsgálata, illetve … átalakítása". Bándi Gyula emlékeztet rá, hogy a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa már 2009-ben megállapította: "Gyökeres változásra … van szükség, amely a károk mérséklése, felszámolása mellett a megelőzést helyezi előtérbe".
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala