2024. április 29. hétfő

2017. június 25., vasárnap 19:01

Az Alapítvány a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. június 25., vasárnap (OS) -

Esterházy Péter írót is az onkológiai centrumban kezelték. Amikor kiderült hasnyálmirigyrákja, rögtön egyértelművé vált, hogy betegsége előrehaladott, a folyamat lassítható, de megállíthatatlan. Az író könyvet is írt betegségéről. A kezelések során Esterházy Péter és családtagjai megismerték a centrumot támogató alapítványok szerteágazó munkáját is, ezért az író halálát követően azt kérték: gyászolói ne vigyenek virágot a temetésre, abból inkább a betegeket támogassák. Az adományokból alakították ki a centrum melletti emlékparkot, hogy barátságosabbá tegyék az onkológia környezetét. Az emlékpark felavatásán Dés László zenélt, ezzel idézte meg egykori barátja emlékét.

A Szent László Kórház onkológiáját 1998-ban alapították, az eltelt két évtizedet hivatott összefoglalni a "Gyógyítás és tudomány az onkológián – és azon túl" címmel megjelent könyv. Az osztályra, az ambulanciára és a hospice részlegre az egész országból érkeznek páciensek. Több mint száztíz klinikai gyógyszervizsgálat, közel félezer publikáció jelzi a tudományos munkát. Itt található a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (www.mkot.hu) titkársága, a Klinikai Onkológia (www.klinikaionkologia.hu) folyóirat szerkesztősége, az itt működő alapítvány adja ki a Rákgyógyítás Magazint és működteti a www.rakgyogyitas.hu betegtájékoztató portált is. A centrumhoz tartozik a Tűzmadár Ház is, ahol a betegeknek tréningeket, programokat szerveznek, pszichológiai, dietetikai, gyógytorna foglalkozásokat biztosítanak.

Kiadó: Alapítvány a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért