OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2017. július 2., vasárnap 14:58

A Szkeptikus Társaság Egyesület közleménye
    Budapest, 2017. július 2., vasárnap (OS) - A Szkeptikus Társaság Egyesület és az Átlátszó.hu közös oknyomozó munkája feltárta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium jogelődje 2013-ban 490 millió Ft támogatást ítélt meg egy olyan kutatás-fejlesztési projektre, melynek célja egy "ingyenenergia-gép" (lényegében örökmozgó) kifejlesztése volt. Az ilyen eszközök a fizika törvényei szerint nem működhetnek, így nyilvánvalóan megvalósíthatatlan projektre ítélték meg a támogatást. A Halna-Duna Kft. részére 247 millió Ft-ot fizettek ki az "Állandó mágnesek között ébredő erők munkavégzését felhasználó mágnes motor kutatása és kifejlesztése" c. projekt keretében (azonosítója: GOP-1.1.1-11-2012-0562). Az esetet feltáró cikkünk elérhető a goo.gl/6qeqxY linken.

    Cikkünk megjelenése után a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, hogy a szóban forgó projekt ügyében még tavaly szabálytalanságot találtak, ezért a támogatási szerződéstől elálltak és a cégtől a pénzt visszakövetelik. Noha társaságunk ezt kedvező fejleménynek tartja, ezen túlmenően szükségesnek tartjuk annak a döntéshozatali folyamatnak a felülvizsgálatát, amely ahhoz vezetett, hogy a támogatási döntés 2013-ban megszülethetett. Tisztázandó, miként történhetett meg, hogy érdemi szakmai értékelés nélkül ítéltek oda több száz millió forintos támogatást. Szükségesnek tartjuk kivizsgálni, hogy a szakmai értékelés elmaradása szabályszerű volt-e, s ha igen, akkor szükségesnek tartjuk azon jogszabályok felülvizsgálatát, amelyek egy ilyen kirívó esetet lehetővé tettek.
    
     Kiadó: Szkeptikus Társaság Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.