OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2017. szeptember 11., hétfő 08:38

A Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY) közleménye
    Budapest, 2017. szeptember 11., hétfő (OS) - "Lemorzsolódott" tanulók vissza az iskolába! A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) 60. § (2) bekezdés értelmében a tanuló 25 éves koráig vehet részt nappali rendszerű iskolai oktatásban.

    Felhívjuk a szülők figyelmét, hogy gyermekük újabban már 25 éves koráig járhat iskolába.
Az évek során "lemorzsolódott" 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, éves kiskorú és nagykorú tanulók - a szabad iskolaválasztás jogán - bármikor beiratkozhatnak, bármelyik állami fenntartású iskolába. Visszaülhetnek az iskolapadba!
Nincs olyan jogszabály, amelyik előírja, hogy a 16 éven felüli tanulók csak a felnőttoktatásban tanulhatnak tovább.
Nincs olyan jogszabály, amelyik kimondja, hogy, hogy a 16 éven felüli tanuló nem járhat tovább nappali rendszerű iskolai oktatásban.
Statisztikai adatok szerint az utóbbi években több tízezer 16 éven felüli tanulót távolítottak el az iskolákból jogtalanul vagy kényszerítettek arra, hogy önként szakítsa meg tanulmányait az adott iskolába.
Figyelem! A tankötelezettségüket teljesített 16 éven felüli tanulókat csak súlyos fegyelmi vétség esetén és csak szabályosan lefolytatott fegyelmi tárgyalás határozata alapján lehet eltávolítani az iskolából.
Nem lehet kirekeszteni az ingyenes oktatásból azokat a tanulókat, akik nehezebben kezelhetők, nagyobb az igazságérzetük, észreveszik az iskolai szabálytalanságokat, esetleg többet hiányoznak, vagy éppen fizetési hátralékuk van.

Sajtószóvivő: Keszei Sándor (06-30/433-8754) Bővebben www.mszoe.hu


     Kiadó: Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.