2024. április 27. szombat

2017. október 14., szombat 09:08

Morvai Krisztina, az Európai Parlament Független Képviselője közleménye
    Budapest, 2017. október 14., szombat (OS) - Egy magyarnak sem kell ukránként élnie! - Morvai az ECHO Tv-n (videóval)

A magyar kormánynak teljeskörű és valódi autonómiát kell követelnie a kárpátaljai magyaroknak! - mondta Morvai Krisztina az ECHO Tv-n. Az ukrán oktatási törvénynek a magyar anyanyelvű oktatást betiltó rendelkezése csak része a lényegesen nagyobb jogfosztásnak: az autonómia hiányának. Természetesnek kellene lenni, hogy például a 80%-ban máig magyar Beregszász Járásban nem csak, hogy magyar nyelven lehet tanulni az iskolákban, de magyarul lehet ügyet intézni a közigazgatásban, az igazságszolgáltatásban, és a magyaroknak, mint őshonos nemzeti közösségnek joguk lenne a saját életüket érintő kérdésekben dönteni. Összességében: itt az ideje kimondani az alaptételt, és megkövetelni annak teljesítését: a magyar embereknek a szülőföldjükön joguk van magyarként élni - egyetlen magyar sem kényszeríthető arra, hogy "ukránná váljon". Szükséges-e az ukrán nyelv ismerete a magyarok számára? - egyebek mellett erre a riporteri kérdésre is megismerhető Morvai Krisztina válasza a felvétel megtekintésekor.

Kiadó: Morvai Krisztina, az Európai Parlament Független Képviselője