2024. április 27. szombat

2017. december 6., szerda 09:37

A Honvédelmi Minisztérium közleménye
    Budapest, 2017. december 6., szerda (OS) - Időben érkezett a segítség

Tüzet oltottak a határvédelmi szolgálatot ellátó katonák.

A Magyar Honvédség Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelékének honvédei - a rendőrség munkáját segítve -  több mint két éve vesznek részt az illegális migráció okozta válsághelyzet kezelésében. Noha alapvetően az Ideiglenes Biztonsági Határzár magyar-szerb szakaszának fegyveres őrizetét, határrendészeti, járőrözési, készenléti, illetve felderítési feladatokat látnak el, az elmúlt időszakban számos váratlan helyzettel is szembesültek. A katonák leggyakrabban közúti közlekedési baleseteknél nyújtottak segítséget a bajba jutott állampolgároknak.

A határvédelmi feladatot ellátó egyenruhások 2017. december 4-én az 55-ös főúton közlekedtek, amikor a 41-es kilométerszelvényhez érve egy út szélére félrehúzódó, külföldi rendszámú kamionra lettek figyelmesek. A jármű középső tengelye körül ekkor már sűrű füst gomolygott. A zaklatott sofőr nem tudta kontrolálni a történteket, azonban a katonák gyorsan felismerték a veszélyes helyzetet és a tettek mezejére lépve porral oltóval hárman kezdték meg a közben már terjedni kezdő tűz oltását, ketten pedig a forgalmat irányították, hogy az esetleges baleseteket megelőzzék.

A katonáknak a gyors és hatékony beavatkozás eredményeként még a tűzoltók kiérkezése előtt sikerült megakadályozniuk a lángok tovább terjedését, így a jármű rakományát is megmentették.

Kiadó: Honvédelmi Minisztérium