OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2017. december 7., csütörtök 11:44

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület közleménye (4. rész)
    Budapest, 2017. december 7., csütörtök (OS) - Sajtóközlemény Budapest világörökségi helyszínné nyilvánításának 30. évfordulója alkalmából

    A Budapesti helyszínt 2002 nyarán – éppen 15 évvel ez előtt – a Világörökségi Bizottság a Budapesten megtartott 26. ülésén az Andrássy úttal és történelmi környezetével, valamint a Millenniumi Földalatti Vasúttal kibővítette. A terület kiterjedése ezzel a döntéssel számottevően megnövekedett, köszönhetően annak is, hogy az egy jelentős méretű védőzónával is gazdagodott.  Ennek következtében a Budapest központjában elhelyezkedő világörökségi terület a főváros kilenc kerületét is érinti, és magába foglalja többek között a fákkal borított Gellért-hegyet, az egykor királyi központ budai Várhegyet, az egyedülálló panorámával rendelkező Duna-partokat, s a Városligettel bezárólag a 19. századi városfejlesztés remekművének számító Andrássy utat a Hősök terével és történeti környezetével, illetve a belváros jelentős részét. Ez a nagy kiterjedésű terület, amely évente több millió turistát lát vendégül, számtalan értékkel rendelkezik. Őrzi az egykori Pest, Buda, és Óbuda településeinek szerkezeti sajátosságait, aminek egyik példája a Budai Várnegyed, középkori és jellegzetes barokk stílusával. A történelmi Várnegyed egésze egyedülálló módon szemlélteti az emberi szellem és alkotóképesség erejét, a folytonosságot és a megújulást, hiszen ez a városrész többszöri pusztulás ellenére is újra és újra felemelkedett.
     Kiadó: ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.