OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2017. december 12., kedd 19:03

A Kulturális Eszperantó Szövetség közleménye
    Budapest, 2017. december 12., kedd (OS) - A nyelvi jogokról az Emberi Jogok Napja alkalmából...

    Az Emberi Jogok Napja alkalmából az Eszperantó Világszövetség ismételten hangsúlyozta az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában kifejtett alapelvek fontosságát különös tekintettel a szociális igazságosságra és a fenntartható fejlődésre.

Az 1908-ban létrehozott Eszperantó Világszövetség, UEA – az eszperantó nemzetközi nyelv terjesztésére és használatára szolgáló fő világszervezet – alapításától fogva az emberi egyenlőség és egymás világméretű megértése eszméiért dolgozott. Negyven évvel később, 1948-ban, még az Emberi Jogok Nyilatkozának ENSZ által történő elfogadása előtt az UEA alapelvként írta be alapszabályába az emberi jogok tiszteletét. Napjainkban több mint 120 országban igyekszik terjeszteni ezt a szemléletet.

A 2017-es év dr. L. M. Zamenhof, az eszperantó kezdeményezője halálának 100-ik évfordulója. Ő életét az emberi testvériség eszméjének szentelte. Ma az Eszperantó Világszövetség hangsúlyozza az egybeesést Zamenhof szándéka és azon törekvés között, mely az emberi jogok egyetemessé tétele között van. Zamenhof olyan világot akart, amelyben ember az emberhez teljes kölcsönös tisztelettel viszonyul. Ez ma is az Eszperantó Világszövetség, UEA alapvető célja. A világszövetség az emberi jogok védőit arra buzdítja, hogy legyenek tudatában a nyelvi jogoknak és a nyelvi egyenlőség fontosságának az igazságos és békés világ megteremtése érdekében végzett tevékenységük során.

- www.uea.org
- www.eszperanto.hu
     Kiadó: Kulturális Eszperantó Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.