OS Országos Sajtószolgálat
2019. március 21. csütörtök
Ismertető


2017. december 14., csütörtök 15:15

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. december 14., csütörtök (OS) -

    Ugyanakkor a Hatóság kiemeli, hogy az Infotv. alapján az adatkezelőknek fokozott figyelemmel kell megtervezniük a sajátos természetű adatkezelésüket. Az Infotv. 4. § (1) bekezdésében szereplő törvényes és tisztességes adatkezelés elve azt jelenti az adatkezelő számára, hogy nem csak az adatvédelmi törvényi előírásokat kell önmagukban betartania, de azon túlmenően is tisztességes módon kell az adatkezelést végeznie, hogy az érintettek magánszféráját és jogait ne sértse az általa végzett adatkezelés.

A szóban forgó honlapon keresztül végzett adatkezelés sajátossága az, hogy arra alapvetően "fiatal felnőttek", 18-24 év közötti lányok és fiúk töltenek fel fényképeket. A NAIH álláspontja szerint ezen érintetti kategóriába tartozó személyek nem biztos, hogy érett, tudatos döntést tudnak hozni az adatkezelést illetően, felmérve azt, hogy milyen hatással is járhat az adatkezelés a magánszférájukra nézve. Korántsem biztos, hogy az érintettek annak tudatában hozzák meg a döntésüket, hogy a fényképeik a világ bármely pontjáról elérhetőek, azokat le lehet menteni bármilyen eszközre, ami jelentősen korlátozza annak lehetőségét, hogy a törléshez való jogukat gyakorolhassák, ha később meggondolnák magukat.


     Kiadó: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.