2024. április 27. szombat

2017. december 28., csütörtök 11:49

A Magyar Liberális Párt közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. december 28., csütörtök (OS) - Legyen békés ünnepe az állatoknak is! - Petárdamentes övezetek kijelölését kezdeményezik a Liberálisok

A Magyar Liberális Párt petárda- és tűzijátékmentes övezetek kijelölését kezdeményezi az önkormányzatoknál.
A szilveszteri petárdázások miatt évről évre kutyák százai kerülnek veszélybe, szöknek el otthonukból. A Liberálisok ezért egy olyan online térkép létrehozását kezdeményezik az állatorvosok adatbázisa és a kutyatulajdonosok regisztrációja alapján, amely tájékoztatja a lakókat, hogy hol élnek kutyák, és hol vannak olyan ebek, amelyek kifejezetten félnek a petárda, a tűzijáték zajától. A térképet az állatorvosok a kutyatulajdonosokkal közösen, az önkormányzatok felügyeletével frissíthetnék, a petárdaárusítók pedig kötelesek lennének tájékoztatni az oldalról a tűzijátékot vásárlókat. Ezzel a módszerrel a petárdázás helyszínét éppúgy lehetne korlátozni, ahogyan az alkohol vagy a dohány árusítását az oktatási intézmények közelében.

Célunk, hogy a kutyák ne szökjenek el, ne kóboroljanak el otthonról Szilveszterkor, és csökkenjen a kutyás közúti balesetek száma is. A Liberálisok egy 10 pontos javaslatcsomagot fogalmaztak meg a szakmai szervezetek és az állatorvosok ajánlása alapján, amellyel megelőzhetőek lennének a szilveszteri szökések és balesetek:

1. Minden állatot regisztráljanak az állatorvosoknál, aki eddig nem tette meg, lássa el mikrochippel házi kedvencét. Ez az alapja a térképes adatbázis létrehozásának is.

Kiadó: Magyar Liberális Párt