2024. április 30. kedd

2018. január 8., hétfő 12:38

Az Állami Számvevőszék közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. január 8., hétfő (OS) - Az Állami Számvevőszék befejezte a Jobbik Magyarországért Mozgalom 2015-2016. évekre, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszakra vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a párt nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását. A párt akadályozta a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását. Az ÁSZ hatósági kockázatjelzés alapján feltárta továbbá, hogy a Jobbik 2017 első félévében működéséhez a jogszabályt megsértve, tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el.

A politikai élet tisztasága érdekében különösen indokolt a pártok gazdálkodásának ellenőrzése. Az Állami Számvevőszék törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását, így az ÁSZ kiemelt szerepet tölt be és felelősséget visel a pártok feletti társadalmi kontroll érvényesítésében.
Az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy a közzétett pénzügyi kimutatások a törvényi előírásoknak megfeleltek-e, a könyvvezetés és gazdálkodás során betartották-e a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat; a Jobbik Magyarországért Mozgalom a működéséhez szabályszerűen igénybe vehető forrásokat, támogatásokat használt-e fel. Az ellenőrzés célja volt továbbá, hogy kockázatjelzés alapján lényegesnek ítélt ügyek szabályosságát értékelje.

Kiadó: Állami Számvevőszék