2024. április 30. kedd

2018. január 12., péntek 14:39

A Párbeszéd közleménye
    Budapest, 2018. január 12., péntek (OS) - Jövő héten eléri a járványküszöböt az influenzás megbetegedések száma

Az ÁNTSZ adatai szerint  már a héten 10ezerre tehető az influenzás megbetegedések száma az országban,s néhány nap múlva elérheti a 15ezer fős járványküszöböt. Budapesten és Pest megyében már most súlyos a helyzet.A Párbeszéd szerint mindent meg kell tenni a tavalyi kritikus méretű járvány megelőzése érdekében: a párt azonnali választ vár Balog Zoltántól, hogy a kormány hogyan készült fel a járványra, mit tesz annak további terjedése ellen, és a kórházak készen állnak-e a szövődmények kezelésére.
A megbetegedések száma már most kétszer annyi, mint tavaly azonos időszakban.Szakmai szervezetek már ősszel jelezték a kormánynak, hogy 2018-ban minden eddiginél súlyosabb járványra kell felkészülni. Tavaly kritikus ellátási problémák merültek fel, rengeteg gyermek került intenzív osztályra a szövődmények miatt, Budapesten például nem volt elég ágy, ahol elhelyezzék őket. Az átoltottság mértéke eközben minden korábbinál alacsonyabb volt, ugyanis a kormány nem volt hajlandó felvilágosító-megelőző kampányt folytatni,többek között emiatt is többen vesztették életüket, mint korábban.
A Párbeszéd több éve követeli, hogy a kormány tegyen meg mindent az átoltottság növelésért, indítson kampányokat,mérje fel az intézményi kapacitásokat. Elfogadhatatlan, hogy politikai okokból,a tisztiorvosi szolgálat és ellenőrző szervek bedarálása és a kormány tétlensége miatt emberek egészsége veszélybe kerülhet.
Szabó Tímea társelnök
     Kiadó: Párbeszéd