OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2018. január 16., kedd 12:46

Az Európai Baloldal - Magyarországi Munkáspárt 2006 közleménye
    Budapest, 2018. január 16., kedd (OS) - Beismerő vallomást tett a rendőrség

    Vajnai Attila éhségsztrájkja eredményes volt. A VII. kerület megbízott kapitányságvezetőjének címzett kérdésekre január 15-i dátummal válasz érkezett.

Az aláírt dokumentumban elismerték, hogy a 30 percnél hosszabb rendőri intézkedésről 3 perc 20 másodperces felvételt készítettek úgy, hogy a szolgálatirányító parancsnok mobiltelefonjára vette fel a biztonsági rendszer képernyőin látható felvételek egy kis hányadát.

Elismerték, hogy jegyzőkönyv nem készült, és nem kérték a biztonsági rendszer eredeti felvételeinek másolatát sem. A rendőrség beismerte, hogy a mobiltelefonra rögzített file módosítva lett, mert "indifferens (nem a rendőri intézkedéshez tartozó) környezeti hangokat tartalmazott".

A válaszokban ragaszkodnak ahhoz az állításhoz, hogy a bevallottan 2017. szeptember 10-én készített felvétel eredeti, de nem adtak magyarázatot arra, hogy ennek az "eredeti felvételnek" miért 2017. szeptember 14. a keletkezési dátuma. Ahogy arra sem, hogy a hang nélküli és még rövidebb változatnak, miért 15. (A csarnoknak a trv-ek szerint 72 óráig, azaz 13-ig kellett megőriznie a felvételeket.)

A legsúlyosabb tény, hogy a kerületi kapitányság hivatalvezetője szerint jogszerű az a gyakorlat, amelyet az eset során alkalmaztak, vagyis sok más esetben is előfordulhat, hogy a rendőrök jegyzőkönyv nélkül mobiltelefonra rögzítenek személyes adatokat tartalmazó biztonsági kamerafelvételeket.
Az ügyben az Európai Baloldal az Adatvédelmi Hatósághoz fordul.
     Kiadó: Európai Baloldal - Magyarországi Munkáspárt 2006

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.