OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2018. január 29., hétfő 13:38

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság közleménye
    Budapest, 2018. január 29., hétfő (OS) -

    A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya a 2018-as Év Gyógynövényének a levendulát választotta.
A valódi vagy keskenylevelű levendula örökzöld, évelő, mediterrán eredetű félcserje. A Magyar Gyógyszerkönyvben szárított virága és a belőle nyert illóolaj hivatalos. Napjainkban a legkedveltebb gyógynövények egyike. Levendula fajokat már az ókorban is alkalmaztak gyógyászati célból sebek fertőtlenítésére és álmatlanság kezelésére. Nyugtalanság, álmatlanság és emésztési panaszok kezelésében hatásosságát tudományos bizonyítékok igazolják. Jelenleg vizsgálatok folynak ígéretes antibakteriális, antioxidáns, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásaival kapcsolatban. Illóolaját az aromaterápiában is használják, valamint a kozmetikai ipar fontos alapanyaga.
Az MGYT Gyógynövény Szakosztályának célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez. Ennek jegyében indította útjára 2013-ban az Év Gyógynövénye kezdeményezést. Az Év Gyógynövényének megválasztásával évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem, és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, a hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el. Az Év Gyógynövénye kezdeményezésről és a levenduláról bővebb információ a http://evgyogynovenye.hu/ oldalon található.

     Kiadó: Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.