OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2018. február 2., péntek 19:33

A Magyar-Osztrák-Bajor Társaság közleménye
    Budapest, 2018. február 2., péntek (OS) - 125 ÉVE SZÜLETETT v.EDRESZ GYÖRGY ÓCEÁNREPÜLŐ

    A Magyar-Osztrák-Bajor Társaság  és a Hegyvidéki Trianon h. Társaság főhajtással  és koszorúzással emlékezett  Endresz Györgyre a bp-i Fiumei- sírkertben. Endresz György 125 éve Temes vármegyében, Pejámoson egy német család gyermekeként a trianoni határtól (Nagylak) légvonalban 20 kilométerre született. Alig volt 16 éves mikor cseregyerekként Szegedre került és itt tanult meg magyarul. Endresz György az első világháború légi küzdelmeit mint pilóta vívta. 1915-ben orosz fogságba került, de sikeres szökését követően ismét a légi háborút választotta és mint főhadnagy repülőbe szállt. Négy légi győzelmet ért el, bátorságáért a III. osztályú Vaskoronarend, a II. osztályú katonai érdemkereszt és a II. osztályú német Vaskereszt vitézségi érdemérmet kapta. 1921-ben részt vett a nyugat-magyarországi felkelésben, melynek eredményeként népszavazást tartottak Sopron és a környékén fekvő tíz falu Magyarországhoz tartozásáról. Később az USA  és Magyarország között tervezett óceánrepülés szervező bizottsága felkérte vezetőpilótának.  A "Justice for Hungary" általa elnevezett  géppel 1931. júl. 16-án 25 óra 40 perc alatt Harbour Grace-ből az Atlanti–óceánon át navigátorával  Magyar Sándorral leszállás nélkül Bicskéig repült. http://www.hirek.sk/multunk/20180104125216/Endresz-Gyorgy-az-elso-magyar-oceanrepulo-pilota-125-eve-szuletett.html Vitéz Endresz György és Magyar Sándor mertek nagyot álmodni!
     Kiadó: Magyar-Osztrák-Bajor Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.