2024. április 26. péntek

2018. február 5., hétfő 18:49

A Jobbik parlamenti frakciójának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. február 5., hétfő (OS) -

Akik biztosak szeretnének lenni abban, hogy a kormányváltás érdekében határon túlról leadott szavazatuk valóban hasznosulni fog, azok gondoskodjanak maguk a levelek postai feladásáról, illetve a külképviseletek valamelyikére történő eljuttatásáról, de kereshetik a kapcsolatot a Jobbik központjával vagy külhoni csoportjaink tagjaival is.

Azon egyébként pedig már meg sem lepődünk, hogy a délvidéki magyarság sérelmes ügyeiről Orbán Viktor és Pásztor István ezúttal sem egyeztetett. A Jobbik-kormány számára viszont minden kétoldalú találkozó legfontosabb kérdése ez lesz. Álláspontunk továbbra is következetes: csak akkor támogatjuk Szerbia és Ukrajna euroatlanti integrációját, ha az ott élő magyar nemzeti közösségek számára biztosítják a lehető legszélesebb körű autonómiát. Szerbia esetében elvárjuk továbbá az 1944-től történt magyarellenes atrocitások (ideértve a délszláv háború időszakát is) teljes körű kivizsgálását, követeljük a központi források diszkriminációmentes elosztásával a magyarlakta települések arányos támogatását, továbbá erőteljes hatósági fellépést várunk minden magyarellenes cselekménnyel szemben. Az uniós csatlakozás feltételének tekintjük a Magyar Nemzeti Tanács jogköreinek bővítését, valamint a koszovói szerbek számára biztosított pártalanul széles önrendelkezési elemek alkotmányos szintű garantálását a délvidéki magyarság számára is.

Szávay István országgyűlési képviselő, Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke

Kiadó: Jobbik parlamenti frakciója