2024. április 26. péntek

2018. február 9., péntek 13:19

Az MSZP Országos Központjának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. február 9., péntek (OS) - Ujhelyi: a magyarországi uniós pályázati rendszer teljes felülvizsgálatát kezdeményeztem az Európai Bizottságnál

Ez utóbbi nem lenne példa nélküli, az Orbán-kormány által átalakított és centralizált pályázati rendszer kapcsán már korábban is komoly aggályok merültek fel; az Európai Bizottság több alkalommal is átmenetileg befagyasztotta a hazánknak járó kifizetéseket a vélt visszásságok miatt. Most tudható, hogy nemcsak az Elios közvilágítási pályázatai kapcsán, de a több mint ezermilliárd forintnyi forrást szétosztó Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) is súlyos visszaélések történtek, illetve történhettek. Bejelentésem nyomán az európai intézmények is vizsgálják a TOP-pénzek egyértelműen politikai és nem szakmai vagy rászorultsági alapon kiosztott forrásainak útját. Tudható, hogy többek között Heves, Békés, Bács-Kiskun, Nógrád, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy és Tolna megyében is konkrét esetek alapozzák meg a gyanút: a helyi Fidesz-vezetők az uniós előírásokkal és a hatályos törvényekkel szemben saját potentátjaiknak osztották szét az európai közpénzeket. Árulkodó bizonyítékot maga az uniós pénzekért felelős miniszter, Lázár János is szolgáltatott, amikor nyilvánosan elismerte: azért nyertek teljesen egyforma pályázatokkal bizonyos fideszes települések, mert "politikai megegyezés" alapján osztották szét a pénzeket a megyei önkormányzatok, a formális pályázatok pedig csak a "megegyezések dokumentálásai".

Kiadó: MSZP Országos Központ