2024. április 29. hétfő

2018. február 23., péntek 22:45

A Magyarországi Szcientológia Egyház közleménye
    Budapest, 2018. február 23., péntek (OS) - Egyértelműen jogellenes volt a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) razziája a Szcientológia Egyháznál, ezért a Budai Központi Kerületi Bíróság hatályon kívül helyezte az akciót megalapozó határozatot. Ennek nyomán a Nemzeti Nyomozóirodának vissza kell szolgáltatnia a több száz doboznyi jogellenesen lefoglalt iratot és informatikai eszközöket.

Erőteljes sajtóérdeklődés mellett zajlott 2017. október 18-án az NNI akciója a Szcientológia Egyház budapesti székházában, amelynek során – mint kiderült jogellenesen – folytattak házkutatást, illetve foglaltak le iratokat és informatikai eszközöket.

A Szcientológia Egyház és jogi képviselői panasszal éltek, és jelezték jogi kifogásaikat. A panaszt a Fővárosi Főügyészség ugyan elutasította, de a Bíróság végül mind az NNI, mind a Főügyészség határozatát hatályon kívül helyezte.

"A Bíróság kiemelte, hogy a nyomozó hatóság több ponton is törvényt sértett az eljárásában, és alapjaiban sérült a szükségesség és arányosság elve az intézkedés során. Ez a bírósági határozat jelzés értékű lehet a többi hatóság részére is, hogy jóhiszeműen és hivatali hatalmukat a törvényes kereteken belül gyakorolva forduljanak – jelen esetben – a Szcientológia Egyház felé" – mondta Szikinger István ügyvéd.

"Nyilvánvalóan nagyon örülünk a Bíróság döntésének, és reméljük, hogy az egész eljárás hamarosan lezárul. Természetesen továbbra is együttműködünk a hatóságokkal, hiszen biztosak vagyunk ártatlanságunkban" – nyilatkozta Miklovicz Attila az egyház szóvivője.

Kiadó: Magyarországi Szcientológia Egyház