OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető


2018. március 24., szombat 09:14

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleménye
    Budapest, 2018. március 24., szombat (MTI) - A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak a szerkesztői felelősségről, hamis hírek közzétételéről alkotott álláspontját kérő sajtóérdeklődésre válaszolva a hatóság elnöke az alábbi állásfoglalást adja közre.

        A valótlan, igaztalan információk, álhírek fékezhetetlen elterjedése világszerte messzemenő károkat okozhat gazdasági, politikai, társadalmi dimenziókban. Mindannyiunk közös érdeke és felelőssége, hogy a károk ne következzenek be.
     Az infokommunikációs javakhoz való egyenlő esélyű hozzáférés - mind technológiai, mind tartalmi értelemben - korunk társadalmának alapvető igénye, azonban ez az igény felelősséget is magával von mind előállítói, mind fogyasztói oldalon.
     A jelen és a következő időszak kiélezett és felhevült kommunikációs légkörében zajló közéleti események közepette mindannyiunknak különösen nagy szüksége van bölcs belátásra a médiatartalom-fogyasztás során, különösen a hírek befogadásakor.
     A tartalom-előállítók és szolgáltatók kötelessége - az olvasók, nézők, hallgatók alkotmányos érdekeit szem előtt tartva - a megbízható, tiszta forrásból származó hiteles információk jogszerű és etikus közlése.  Kötelező a tények és vélemények különválasztása, és elvárás a következtetések levonásakor a bölcs mérlegelés, valamint a közérdeklődésre számot tartó események, vélemények közreadása, a közélet kiegyensúlyozott bemutatása. A médiaszolgáltatók törvényi kötelessége az is, hogy uszító, gyűlöletkeltő, kirekesztő tartalmaknak ne adjanak teret, sem a tények közlésekor, sem vélemények megfogalmazásakor.
     A médiatartalom-fogyasztók saját, önálló lehetősége és felelőssége pedig az olvasott, látott tartalmak értelmező, kritikát mozgósító befogadása, a széleskörű több, különböző forrásból merítő tájékozódás és megfontolt mérlegelés a tartalmak további terjesztése, megosztása előtt.
    
Kiadó: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.