2024. április 29. hétfő

2018. április 19., csütörtök 15:55

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület közleménye (3. rész)
    Budapest, 2018. április 19., csütörtök (OS) - Átadták az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság által alapított díjakat. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága április 18-án, a Műemléki Világnapon adja ki díjait. Idén három ICOMOS Díjat, három Példaadó Műemlékgondozásért Díjat, és három Műemlékvédelmi Citrom Díjat osztottak.

A Példamutató Műemlékgondozásért Díjjal a műemlékek szakszerű fenntartására, megőrzésére, és az épített örökség közösségépítő jó gyakorlatára hívja fel a figyelmet az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság.
2018-ban az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Példaadó Műemlékgondozásért Díjjal ismerte el a Bazalt Kft. és a Bán-család a naszályi vízimalom kapcsán végzett rendkívüli értékmentő munkáját. A naszályi malom épületének és környezetének felújítását a tulajdonos BAZALT Kft., az elkötelezett Bán-család vállalta fel 2000 és 2010 között. Hozzáértő és érzékeny műemléki szemlélettel nyúltak az épületegyütteshez, és az épület természeti környezetének revitalizációja is megtörtént. A malomban rendszeresen szerveznek programokat is. Példamutató Műemlékgondozásért Díjjal ismerte el és állítja példának György András lelkipásztor munkásságát Somorja templomának műemléki értékeinek feltárásáért, közkinccsé tételéért - rendkívüli tevékenysége, aktivitása példakép minden műemlék tulajdonos számára.

Kiadó: ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület