OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2018. április 19., csütörtök 21:33

Az Erdélyi Szövetség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. április 19., csütörtök (OS) - A Marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetemen történtek nyílt támadást jelentenek a magyar értelmiségképzés ellen, az egyik legérzékenyebb területen, az orvos és gyógyszerészképzés területén. Nem kétséges, hogy a román állam végső célja a marosvásárhelyi magyar nyelvű gyógyszerészeti oktatás felszámolása.

    
Tiltakozunk a MOGYE beolvasztása ellen, az erdélyi magyar értelmiséget intézményeitől megfosztó diszkriminációs intézkedések ellen!

Az 1918-as "egyesüléstől" folyamatos Romániában a magyar intézmények megszüntetése az egyesítés útján. Az "egyesítés" módszerét - nyílt szavazással - különösen 1945-től használták a különböző magyar intézmények elsorvasztására kihasználva a hazánkat hátrányosan érintő történelmi fordulatokat (1920,1945, 1956, 1990, stb.), most éppen a LIBE Bizottság aktuális kirohanását Magyarország ellen.  

A folyamat:

-          1919. ellehetetlenítették a Magyar Királyi "Ferencz József" Tudományegyetemet.

-          A  Ploieşti-i bíróság döntése értelmében államosították a  székely értelmiség képzését megalapozó sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot.

-          Helybenhagyta a bukaresti alkotmánybíróság a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újra alapításáról rendelkező törvény elleni óvást. A talárosok szerint a jogszabály ellentmond a helyi autonómia alkotmányban rögzített elvének.

-          A magyar szakmai és civil szervezetek tiltakozása közepette a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE), valamint a Petru Maior Tudományegyetem szenátusa 2018.április 17-én határozatot fogadott el a két felsőoktatási intézmény egyesítéséről. A tényleges fúziót 2019 őszére tervezik.


     Kiadó: Erdélyi Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.