2024. április 29. hétfő

2018. május 10., csütörtök 11:31

A Tett és Védelem Alapítvány közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. május 10., csütörtök (OS) -

A társadalom egynegyede erősen antiszemita.
A zsidóság "túlzott" vagy "veszélyes" befolyásával kapcsolatos tévhitekre vonatkozó kijelentések a lakosság harmadának-negyedének egyetértésével találkoztak, és tízből három válaszadó még a numerus clausus szellemét idéző állításra is rábólintott. Ennél aggasztóbb, hogy a válaszadók 24%-a a zsidók kivándorlásának igényétől sem riadna vissza. A két kategóriát összefoglalóan tekintve elmondható, hogy a társadalom bő egyharmadára jellemző valamilyen fokú antiszemitizmus, negyedére pedig az erőteljes zsidóellenes beállítódás. Kimutatták, hogy amíg a nem antiszemiták aránya fokozatosan csökken, a válaszok alapján antiszemitának bizonyuló válaszadók száma évről évre nő.
A válaszadók csupán 2%-a asszociált Sorosról a zsidóságra.
Azt is vizsgálták, hogy mennyire foglalkoztatják a választópolgárokat a zsidósággal kapcsolatos ügyek. Megállapítható, hogy a hírek kevesebb mint 2%-a érintette egyáltalán a zsidóságot, és ezek sem érték el a lakosság minimális ingerküszöbét sem. Meglepő viszont, hogy Soros György és a zsidóság fogalmának kapcsolatát vizsgáló kérdésre – mely az idén először került a kérdések közé – a válaszadók mindössze 2%-a asszociált egyikről a másikra, viszont lényegesen többen voltak azok, akik közvetetten kapcsolták össze a kettőt, és sokkal nagyobb valószínűséggel (62%-ban) említették Sorost negatív kontextusban azok, akik a többi válaszuk alapján antiszemitának bizonyultak.

Kiadó: Tett és Védelem Alapítvány