2024. április 20. szombat

2018. május 22., kedd 08:00

A Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. május 22., kedd (OS) - KEP Párbeszéd Fórum az Akadémián az elmúlt 100 évet vizsgálta

A Közép-Európai Club Pannonia (KEP) az MTA Könyvtárának Konferenciatermében tartott Társadalmi Párbeszéd Fórumot, "Közép-Európa a Monarchia szétesésétől az Európai Unió keleti kibővítéséig és az új kihívásokig" címmel május 17-én, a Magyar Világtalálkozó kiemelt közéleti eseményeként. A köszöntések és az ünnepélyes megnyitó vezérgondolataiként elhangzott, hogy napjainkban fontos, hogy kreatív párbeszédet folytassunk olyan témákról, mint a címben foglalt időszak tanulságai. Európai Unióra, együttműködésre mindenképpen szükség van. A történelmi időszak átfogó értékelése a közép-európai együttműködés tükrében – ezt mutatta be a kitűnő bevezető előadás, melyet Prof. Marinovich Endre, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgató-helyettese, c. nagykövet tárt a mintegy 100 fős hallgatóság elé "Integráció és dezintegráció 1918-2018" címmel. Kiemelte a legújabb kor, a rendszerváltások időszaka dezintegrációs és integrációs mozgásait, a nagy tömbök felbomlását és az európai integráció szakaszait. Magyarország és Ausztria ipari fejlődése a két világháború közötti időszakban – ezt a témakört bontotta ki nagy figyelemmel kísért előadásában Dr. Domonkos Endre, a BGE tanszékvezetője. Kitért a megváltozott világgazdasági körülményekhez való igazodás nehézségeire és a megkésett iparosodásra Közép- és Kelet-Európa térségében.
     Kiadó: Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület