OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2018. június 1., péntek 11:39

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. június 1., péntek (OS) - Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) Országos Választmány közleménye

    Az oktatás nemzeti érték és érdek! A felsőoktatás a kultúra, a korszerű ismeretek és kompetenciák alakításának, folyamatos megújításának és fejlesztésének letéteményese. Intézményeiben az oktatók-kutatók, az oktatást/kutatást támogató munkatársak és a hallgatók együttes erőfeszítései biztosítják a szakember- és értelmiségi képzés sikeres megvalósítását, a tudásalapú társadalom és gazdaság megerősítését, fejlesztését. Fontos feladata a tudáshoz való hozzáférésben az esélyegyenlőség biztosítása, az élethosszig tartó tanulás szemléletének támogatása, a versenyképesség erősítése. Mindezekhez magas színvonalú oktató- és kutatómunkára, munkájukban elkötelezett, anyagilag megbecsült felsőoktatási dolgozókra van szükség.
A Kormány nemcsak, hogy nem élt a 2018-as országgyűlési választásokat követően a lehetőséggel, hogy önálló oktatási minisztériumot hozzon létre, de a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény rendelkezései szerint a magyar állami felsőoktatás fenntartói irányítását – részben feltételesen több minisztérium hatáskörébe utalva – még inkább átláthatatlanná tette. Ezzel megakadályozta azt, hogy az oktatásügy társadalmi és nemzetgazdasági szerepének megfelelő súlyú képviseletet kaphasson a kormányzati munkában.
A jelenlegi helyzetben az alábbi követeléseket fogalmazzuk meg:
1.)    Valós érdekegyeztetést!
Valódi tartalommal kell megtölteni az érdekegyeztetés intézményrendszerét.
     Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.