OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2018. június 18., hétfő 13:23

Az Oktatói Hálózat közleménye
    Budapest, 2018. június 18., hétfő (OS) - Az Oktatói Hálózat nyilatkozata a tudományos kutatás autonómiájának védelmében

        A magyar kormány 2010 óta folytatott tudomány-, kultúra- és értelmiségellenes tevékenységének újabb állomásához érkezett. A felsőoktatásból való drasztikus forráskivonás, a filozófusok elleni boszorkányüldözés (2011), az egyetemi oktatók tömeges kényszernyugdíjazása (2013), a felsőoktatás kancellári irányítás alá helyezése (2015), egyes egyetemi szakok önkényes megszüntetése (2015), a CEU elleni hadjárat (2017/2018), és a felsőoktatásba való bejutás folyamatos szűkítése után a NER a tudományos kutatás maradék autonómiáját készül felszámolni.
     A kormányzat ugyanis az újonnan alapított Innovációs és Technológiai Minisztérium alá akarja rendelni a felsőoktatási intézmények kutatás-fejlesztésre fordítható támogatását, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram teljes költségvetését és a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának költségvetési támogatását.
     Az egységes koordinációról és hatékonyságról szóló kormányzati retorika elfedi a valódi tétet. A kormány újabb manővere nem a tudomány hatékonyabb működését, nem az akadémiai rendszer korszerűsítését, hanem a tudomány és tudományos költségvetés feletti politikai rendelkezés kiterjesztését szolgálja.
     Arról van szó, hogy a jövőben egyetlen kormányzati központból fogják irányítani a magyar tudományos kutatást, itt határozzák majd meg - akár az autonóm tudományosság intézményeinek teljes mellőzésével - a magyar tudomány fejlődési irányait, itt döntenek arról, hogy kik, milyen témában és mennyi forrásból kutathatnak. Ez az önkényes központosítás súlyosan veszélyezteti a magyar tudomány autonóm működését, lehetővé teszi a kutatómunkába való közvetlen politikai beavatkozást és egyes akadémiai kutatóhelyek tudatos elsorvasztását.
     Az Oktatói Hálózat, a magyar felsőoktatásban dolgozó oktatók és kutatók független szervezete, visszautasítja a tudomány államosítására vonatkozó kormányzati próbálkozásokat és támogatja a Magyar Tudományos Akadémia Elnökségének június 15-i állásfoglalását, amely a tudományos kutatás szabadságának és az MTA autonóm működésének védelmében született.
     A kutatás szabadsága, a tudós közösség független, önszabályozó működése a tudomány fejlődésének alapfeltétele, amelyet a társadalom egésze érdekében óvnunk kell.
     Az Oktatói Hálózat szolidaritásáról biztosítja a tudományos kutatók közösségét és kész cselekvően részt vállalni a magyar tudomány autonómiájának megvédésében.

2018. június 17.            Oktatói Hálózat


     Kiadó: Oktatói Hálózat

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.