OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 22. hétfő
Ismertető


2018. június 27., szerda 09:58

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. június 27., szerda (OS) - Cukorbetegek világnapja - A cukorbetegség jelentős kockázati tényező, de eredményesen kezelhető

    A közétkeztetési rendelet értelmében pedig, amely 2015. január 1-jén lépett hatályba, csökkent az iskolai menzákon a só-, zsír- illetve cukorhasználat. A rendszeres testmozgás számos betegség megelőzésében is segíthet, ezért bevezettük a mindennapos testnevelés órát. Az egészségtelen termékek fogyasztásának visszaszorítása érdekében  2019-től az egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok (pl. cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok) esetében átlagosan 20 százalékkal nő a népegészségügyi termékadó mértéke.

A legfrissebb kutatások adatai szerint világviszonylatban a cukorbetegség ma már nagyobb kockázati tényezőt, így tehát nagyobb veszélyeztetettséget is jelent az emberek életminőségére nézve, mint a dohányzás. Magyarországon a lakosság 5-10%-a, 600-700 ezer ember érintett a diabétesz valamely formájában. E megbetegedések között nagyjából 90%-ban fordul elő a 2-es típusú cukorbetegség, amelynek kialakulásában igen nagy súllyal közrejátszanak az életmódbeli tényezők, kiemelten a nem megfelelő táplálkozás, valamint a testmozgás hiánya. A kormány ezért több intézkedést is bevezetett az elmúlt időszakban az egészséges életmód és táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás népszerűsítése érdekében.

     Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.