OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2018. július 10., kedd 15:02

A Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. július 10., kedd (OS) - World Chimpanzee Day, A Csimpánzok Világnapja

    Számos állatvédő, és környezetvédelemmel foglalkozó szervezet, és a Jane Goodall Intézetek világszerte július 14-én ünneplik idén először a “World Chimpanzee Day"-t, vagyis a Csimpánzok Világnapját.

1960 július 14-én Dr.Jane Goodall ezen a napon lépett a tanzániai Gombe Nemzeti Park partjára, és kezdte meg az ott élő csimpánzok kutatását, ami azóta is folyamatosan zajlik.

Miért tartjuk fontosnak megtartani ezt a napot?

Az 1900-as évek kezdetekor még 3.000.000 csimpánz élt Afrika trópusi dzsungeleiben, ami mára már töredékére fogyatkozott, az ott élő állatokkal egyetemben. Jelenleg kevesebb mint 150.000 csimpánz él a szabadban. Hihetetlen mértékű, és drasztikus ez a fogyatkozás.
Az emberen kívül egyik főemlős faj egyedszáma sem növekedett az elmúlt 50 év alatt.

A csimpánzokat az erdőírtások, a bozóthús kereskedelem, és az illegális vadállat kereskedelem veszélyezteti napjainkban is.

Éppen ezért indították el a Jane Goodall Intézetek a csimpánz védelmi programjaikat Afrikában. Egyik legnagyobb, és leghíresebb ezek közül a Kongói Köztársaságban lévő Tchimpounga Csimpánz-árvaház, és Rehabilitációs Központ, ahova az árván maradt, és kereskedőktől, állatkertektől, cirkuszoktól elkobzott állatok kerülnek, és kapnak egy második esélyt tőlünk emberektől.

     Kiadó: Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.