OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2018. augusztus 13., hétfő 16:18

A Magyar Liberális Párt közleménye
    Budapest, 2018. augusztus 13., hétfő (OS) - A Fidesz lábbal tiporja az egyetemek autonómiáját

    A kormány egy újabb lépéssel készül igába hajtani a szabad gondolkodást és magyar tudományos életet, miután egy kormányzati előterjesztésben megszüntetnék a társadalmi nemek tanulmánya mesterképzési szakot. A Liberálisok elfogadhatatlannak tartják az egyetemek autonómiájának a csorbítását. Támogatjuk a független tudományos műhelyeket, a Fidesz nem szüntethet meg kénye-kedve szerint egyetemi szakokat és nincsen felhatalmazása arra sem, hogy egyes szakok tudományosságát mérlegelje.

A társadalmi nemek kutatása Magyarországon hosszabb múltra tekinthet vissza, mint a társadalmi nemek tanulmánya mesterszak létrehozása. Több magyar egyetemen régóta jelen van ez a tudományterület, többek között Szegeden, Debrecenben vagy a budapesti Corvinus Egyetemen is. Az EMMI a gazdaságosságot és a tudományos hátteret kéri számon a képzésen, azonban mindkét érv hamis alapokon áll. Míg az előbb említett tudományos múlt bőven megalapozza a mesterképzést, a gazdaságosságát azért sem kérheti számon a minisztérium, mivel az a 11 ember, aki 2018-ban erre a képzésre felvételt nyert állami ösztöndíjjal, vállalta, hogy ugyanennyi időt eltölt regisztrált munkavállalóként, vagy visszafizeti az állami támogatást. Mindezek mellett pedig a Fidesz kormányzása alatt ment végbe az az akkreditációs eljárás, ami nélkül ez a mesterszak el sem indulhatott volna.

A Liberálisok kiállnak az ELTE és a CEU függetlensége, a tudomány szabadsága mellett.
     Kiadó: Magyar Liberális Párt

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.