OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 28. vasárnap
Ismertető


2018. augusztus 23., csütörtök 18:42

Az országos tisztifőorvos közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. augusztus 23., csütörtök (OS) - Nyugat-nílusi láz: Magyarországon nincs járványveszély

    
A nyugat-nílusi vírus 50 éve van jelen Magyarországon. Azóta minden évben van 10-40 körüli fertőzött. Tavaly a novemberig tartó szezonban 23 megbetegedést regisztráltak. Mivel most korábban kezdődött a szezon, idén akár több is lehet a megbetegedések száma, mint tavaly. Különösen azért, mert ebben az évben a tavaszi időjárás is a szúnyogok szaporodásának kedvezett. A hivatalos adatok szerint eddig idén 2018. augusztus 23-ig összesen 58 nyugat-nílusi láz megbetegedésről érkezett jelentés, a betegek 62,3%-a férfi, 37,7%-a nő volt. Az átlag életkor 55 évnek (19-88) bizonyult. Az esetek túlnyomó részénél (81,9%) idegrendszeri tünetek is jelentkeztek, míg 11 főnél kizárólag- a betegségre jellemző - enyhébb tünetek mutatkoztak. Kórházi ápolás 55 betegnél vált szükségessé.  Eddig 4 halálesetnél merült fel, hogy a nyugat-nílusi láz megbetegedés hozzájárulhatott a halálos kimenetelhez. Az esetek végleges minősítését a patológiai vizsgálat eredménye tudja megadni. Az elhunytak valamennyien férfiak voltak, több alapbetegségben szenvedtek, hárman 80 éven felüliek voltak és egy a 30-39 éves korcsoportba tartozott. Az elhunyt betegek több krónikus alapbetegségben szenvedtek.

Dr. Kovács Attila országos tisztifőorvos
    
     Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.