OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 28. vasárnap
Ismertető


2018. szeptember 11., kedd 13:48

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (4. rész)
    Budapest, 2018. szeptember 11., kedd (OS) -

    A betegek alapvető jogainak hatékony védelméhez szükséges intézkedések megtétele érdekében az alapjogi biztos több ajánlást küldött a kórház főigazgató főorvosának. A betegekről vezetett egészségügyi dokumentáció legyen naprakész és pontos, a jogszabályi előírásoknak megfelelően történjen a felvétel a pszichiátriai gyógykezelésre, különösen ügyelve az önkéntes és a sürgőségi felvétel jogintézményének helyes alkalmazására és a betegek nyilatkozatainak dokumentálására. A gyógyszerezés során tartsák tiszteletben az emberi méltóságot és a betegek önrendelkezési jogát. Az ombudsman azt javasolta a kórház igazgató főorvosának, gondoskodjon a dolgozók képzéséről, hogy egyértelműen különbséget tudjanak tenni a veszélyeztető és közvetlen veszélyeztető magatartás között, és eszerint mérlegeljék az eljárási lehetőségeiket, az intézmény elhagyásának jogát. A korlátozó intézkedés alkalmazására kizárólag veszélyeztető, illetve közvetlen veszélyeztető magatartás esetén kerüljön sor, az annak alapjául szolgáló konkrét cselekmény, állapot pontos rögzítésével. Az adatlapok a hatályos jogszabályokkal összhangban tartalmazzák a teljes körű dokumentációt, az elrendeléséről pedig a betegjogi képviselőt, valamint a beteg törvényes képviselőkét megfelelő időben és módon tájékoztassák – ajánlotta a Petz Aladár Megyei Oktatókórház igazgató főorvosának Székely László, az alapvető jogok biztosa.

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.