2024. április 29. hétfő

2018. október 4., csütörtök 10:22

A Miniszterelnökség közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. október 4., csütörtök (OS) - A magyar Kormány az Európai Unió Bíróságán támadta meg a kiküldetési irányelv módosítását

Magyarország különösen elfogadhatatlannak tartotta a kiküldetési szabályok kiterjesztését a nemzetközi közúti közlekedési tevékenységekre, mivel ezeket a természetüknél fogva nagyfokú mobilitás jellemzi. Az Európai Unió Tanácsában az irányelv elfogadásának ellenzésekor Magyarország és Lengyelország közös nyilatkozatban fejtette ki azt is, hogy az elfogadott szabályok semmiképpen sem tekinthetők kiegyensúlyozottnak, mivel a közúti közlekedésre alkalmazandó speciális kiküldetési szabályok még – jelenleg is kiélezett – tárgyalás alatt állnak.

Magyarország a tárgyalások során a minden tagállam számára elfogadható, észszerű kompromisszum kialakítására törekedett. Mivel ezt a megközelítést elutasították, ráadásul az irányelv végső szövege még az Európai Bizottság eredeti javaslatához képest is hátrányosabb a régió vállalkozásai számára, a Kormány a 2018. október 3-ig nyitva álló keresetindítási határidőig megtámadta az uniós jogszabályt az Európai Unió Bíróságán.

Kiadó: Miniszterelnökség