2024. április 29. hétfő

2018. október 5., péntek 10:01

A Magyar Liberális Párt közleménye
    Budapest, 2018. október 5., péntek (OS) - Az Orbán-kormány kudarca a magyar-ukrán kapcsolatok válsága

A Magyar Liberális Párt szerint a magyar külpolitika súlyos stratégiai kudarca a magyar-ukrán kapcsolatok válsága. Súlyos felelőtlenség, hogy Szijjártó Péter egy ukrán konzul "kizsuppolásával" válaszolt a beregszászi magyar konzul kiutasítására. Üzenetértékű, hogy mindezt Moszkvában jelentette be a magyar külügy vezetője. Abban az országban, amely tisztességtelen háborút vív Ukrajnával és az ukrán hadseregben szolgáló magyar katonákkal szemben.

Az ukrán-magyar konfliktus további élezése helyett arra lenne szükség, hogy Magyarország minél nagyobb segítséget nyújtson Ukrajnának a NATO és EU-csatlakozáshoz. Ez hazánk és a kárpátaljai honfitársaink érdeke is. Az Orbán-kormány az ukrán NATO-tagság akadályozásával pont a kárpátaljai magyarok biztonságát veszélyezteti, azt kockáztatja, hogy még több magyar fogja életét veszteni az Oroszországgal vívott háborúban. A kárpátaljai magyarság biztonsága csak akkor lesz szavatolható, ha Ukrajna csatlakozni tud az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez.

Arra kérjük az Orbán-kormányt, hogy ne Moszkvát, hanem a kárpátaljai magyarok érdekét képviselje! Arra kérjük a Fidesz-kormányt, hogy ne Putyint, hanem hazánk érdekét képviselje! Az ukránokkal való konfliktus további mélyítése helyett tegyen meg mindent a magyar külügy annak érdekében, hogy Ukrajnában béke legyen, és a béke megteremtésével gondoskodjon a kárpátaljai magyar kisebbség biztonságáról!

Kiadó: Magyar Liberális Párt