OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2018. október 12., péntek 17:07

Az Egészség Hídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület közleménye
    Budapest, 2018. október 12., péntek (OS) -

        Október a mellrákellenes hónap, ilyenkor van a legtöbb megmozdulás, melyekkel a szűrésekre és a magunkra figyelésre hívják fel a figyelmet. A mellrák nem megelőzhető betegség – az időben való diagnózis az egyetlen fegyver, ami a kezünkben van.
     A mellrák előfordulása gyakori, évente közel 8500 új megbetegedés fordul elő hazánkban, közülük 900 nő 45 évesnél, a szűrendő korosztálynál fiatalabb.
     Október 13. az áttétes mellrák nemzetközi napja. Ez a nap azért fontos, mert a betegek közel 10 %-ának már az első diagnóziskor áttéte van, vagyis IV. stádiumban fedezik fel a betegséget. Később kb. 25-30%-nál alakul ki áttét vagy újul ki az alapbetegség.
     Az áttétes mellrák nem gyógyítható, de a célzott terápiáknak köszönhetően ezzel a betegséggel akár évtizedekig is lehet élni. Az áttéttel élő nőknek életük végéig gyógyszeres kezelést kell kapniuk, hogy krónikus állapotként kordában lehessen tartani a betegséget.
"Ezeknek a nőknek nem fog véget érni a kezelésük - és bár legtöbbször jól néznek ki, mégis nagyon betegek. Sokat kell pihenniük és nehezen szedik össze magukat, mert a terápiák, amiken keresztül mennek, megterhelőek. Kiszámíthatatlan, hogy mennyi erejük van éppen, ezért rugalmasan kell a terveiket kialakítaniuk. Az egészségeseknek nehéz megérteni ezt az élethelyzetet, de nagyon fontos, hogy figyeljünk rájuk. Hiszen, az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen idei hívómondatát megidézve: Minden Nő Számít!" mondja Báródi Edit, az Összefogás titkára, emlőrákban érintett aktivista

     Kiadó: Egészség Hídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.