OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2018. november 8., csütörtök 18:44

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. november 8., csütörtök (OS) - Útdíjbevételek is gyarapítják a falusi útalap forrásait

        A kistelepülésekre vezető közútszakaszok felújításában hasznosulnak a teherautók után fizetendő útdíjak jövő év eleji kiigazításából származó bevételek.
     A megtett úttal arányos díjszedési rendszerben annak 2013-as bevezetése óta egyetlen alkalommal, 2015-ben történt meg a díjtételek inflációkövető rendezése. Az elmúlt három évben elmaradt kiigazítást a teherautók úthasználata után fizetendő díjak 5,8 százalékos emelése pótolja 2019. január elsejétől.
     A gépjárművek motorjainak környezetvédelmi jellemzői a technológiai fejlődéssel folyamatosan javulnak. A hatályos szabályozás ma már indokolatlanul részesíti kedvezményben a korosabb, kedvezőtlenebb károsanyag-kibocsátású EURO III és EURO IV kategóriájú teherautókat. A környezetvédelmi kategóriák szerinti díjeltérítés szintén jövő év eleji korrekciójával megszűnik ezeknek a tíz-tizennyolc éves járműveknek a kiemelt kezelése. Az elvárások emelése megfelel az általános nemzetközi gyakorlatnak. A legkedvezőbb környezetvédelmi besorolású tehergépkocsiknál a külföldi átmenő forgalom legnagyobb hányadát kitevő négytengelyesekre az eddigi 20 helyett a két- és háromtengelyesek esetében alkalmazott 15 százalékos kedvezmény jár a jövő évtől. Az intézkedések hozzájárulnak a környezetkímélő vasúti árufuvarozás közúttal szembeni versenyképességének növeléséhez is.
     Kiadó: Innovációs és Technológiai Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.