OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető


2018. november 28., szerda 14:30

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés közleménye
    Budapest, 2018. november 28., szerda (OS) - A rabszolgatörvény nem a rugalmasságot szolgálja, hanem a munkavállalók megtörését!

    Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülésnek (ÉSZT) pár napja deja vu érzése van. Tavaly egy, a mostanihoz kísértetiesen hasonló törvénytervezetet nyújtottak be a kormánypártok szintén egyéni képviselői indítványban. Akkor a józan észre hallgatva, a beterjesztés nem került az Országgyűlés elé. A túlórakeret évi 400 órára-, és a túlmunka elszámolás egy helyett három évre történő emelése még kiszolgáltatottabbá teszi a munkavállalókat. A kormány 2012. óta szisztematikusan, munkavállalók kárára változtatja a Munka törvénykönyvét. Az egyik benyújtó, Kósa Lajos, azzal érvel, hogy a munkavállalók alku pozíciója javul a javaslat bevezetése esetén. Ez igen nehezen érthető logika. Aki dolgozott már igazi munkahelyen, az pontosan tudja, hogy ez nem igaz. A túlórakeret három évre történő emelése pedig egyenesen azt szolgálja, hogy a munkavállalók zsebéből kivegyék a túlmunka díját.
Az ÉSZT nem érti azt sem, hogy egy törvényt miért a parlamenti vitát követően kíván egyeztetni a kormány. Az Európai Unió országaiban az a bevett szokás, és a logikai is úgy kívánja, hogy a beterjesztés előtt történjenek meg a tárgyalások a szociális partnerekkel. Erről szól "A szociális jogok európai pillérének" 8. pontja, amelyet a magyar kormány tavaly aláírt és elismert.
Az ÉSZT a legmesszebbmenőkig támogatja és együttműködik a társkonföderációk tiltakozó akcióival!

     Kiadó: Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.