2024. április 20. szombat

2018. december 31., hétfő 21:23

A(z) Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. december 31., hétfő (OS) -

Az Alaptörvény szó szerinti szövege szerint az Alkotmánybíróság tagjai, a bírák, ügyészek, az alapvető jogok biztosa és helyettesei, a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjai, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai nem lehetnek tagjai pártnak, és nem folytathatnak politikai tevékenységet, holott ez utóbbi nem igaz, mert politikai – azaz közéleti – tevékenységet folytathatnak, csak pártpolitikait nem!
     A korábbi és világosabb értelmű társadalmi szervezet fogalmat kiirtó civil törvény a "közvetlen politikai tevékenység" jól félremagyarázható fogalmát használta fel arra, hogy a közhasznú civil szervezeteket elbizonytalanítsa, mikor és milyen határok között nyilvánulhatnak meg a valóban fontos közügyekben.
     Vegyük komolyan végre, hogy a politika és a pártpolitika ugyanúgy nem egymást helyettesítő rokon értelmű szavak, mint a rovar és a bogár, és egy szűkebb tartalmat tudatlanság vagy tisztességtelenség a bővebb tartalomra, azt kisajátítóan értelmezni. Egy egészséges társadalomban pedig a pártpolitikának sem igen lehetne nagyobb szerepe, mint a bogaraknak az összes rovarfaj között.
     Annál is inkább, mert egy politikai párt érdeke adott esetben súlyos ellentétbe kerülhet a párt által hangoztatott értékrenddel, illetve nem csak társadalmi közjóval, de akár a párt által képviseltnek állított emberek érdekével is. Erre a mai magyar társadalomban is túlzottan sok példát találhatunk, de ezek köztudomásúvá tételét ellehetetlenítették.

Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége