2024. április 28. vasárnap

2019. január 27., vasárnap 11:29

Az Állami Számvevőszék közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. január 27., vasárnap (OS) -

Az Állami Számvevőszék törvényi előírás alapján a 2018. április 8-i országgyűlési választást követő egy éven belül ellenőrzi a jelöltek és jelölőszervezetek választásra fordított pénzeszközeinek felhasználását. Az ÁSZ a hatályos törvényi előírás alapján a választáson indult és azon mandátumhoz jutott jelöltek, valamint az egy százalék feletti listás eredményt elért jelölőszervezetek elszámolásait ellenőrzi a jogszabályi előírások szerint.

Ellenőrzései során az ÁSZ mindenben a vonatkozó törvényi előírások szerint, a jogállam védelme, a törvényi előírások betartása érdekében jár el, és a vonatkozó törvények keretei között minden párt számára ugyanazt a jogszabályok szerinti eljárást biztosítja. Az ÁSZ minden pártot azonos törvényi előírások alapján és eljárási szabályok szerint ellenőriz.

Az ÁSZ emlékeztet: hírportálján számos alkalommal tájékoztatta a közvéleményt, illetve az érintett jelölteket és jelölőszervezeteket a kampánypénzek törvényben előírt ellenőrzéséről, amivel az ÁSZ támogatta a jelölőszervezeteket és jelölteket a kampánypénzekkel való törvényi előírásoknak megfelelő elszámolásban. Az ÁSZ a hivatalos kampány megkezdése előtt, 2018. február 16-án tájékoztatót, mint segédletet tett közzé, amely az általános tudnivalók mellett bemutatja a számvevőszéki ellenőrzés szempontjait, az elszámoltatás általános követelményeit, valamint a minden érintett jelölő szervezetre egységesen vonatkozó törvényi előírásokat.
     Kiadó: Állami Számvevőszék