OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2019. február 1., péntek 13:10

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. február 1., péntek (OS) - Az ombudsman és helyettese a hulladékszállítás számlázásának problémáiról

    Jelentős késéssel és közel egyszerre érkeztek meg Geszten a 2017-es évre vonatkozó szemétszállítási díj számlák, ezek kifizetése aránytalan terhet jelent a településen élőknek – panaszolta egy beadvány szerzője az ombudsmannak. Az alapvető jogok biztosa és a környezeti ügyek vizsgálatában is illetékes helyettese közös jelentésben emlékeztetett arra, hogy a hatályos jogszabály szerint az ingatlanhasználónak joga van negyedévente megkapni a számláját. Bár a számlakibocsájtó a szolgáltatóval folyó egyeztetés nehézségeit hozta fel magyarázatként, ez nem indokolhatja a késedelmet.
A jelenlegi hulladékkezelési közszolgáltatás rendszerében más viszi el a hulladékot és más adja ki a számlát. Székely László ombudsman és helyettese, Bándi Gyula ezért közös vizsgálatában tájékoztatást kért a számlakibocsájtó Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től (NHKV Zrt.) és a hulladékkezelési közszolgáltatást, vagyis a szemétszállítást végző cégtől.
A NHKV Zrt. a számlázás elmaradásának okát azzal magyarázta, hogy a hulladékot elszállító vállalkozástól nem kapta meg a megfelelő adatokat. Az ombudsman és helyettese ezzel szemben azt emelte ki, hogy a számla kibocsátása nem joga, hanem kötelezettsége az NHKV Zrt.-nek.
    
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.