OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2019. február 1., péntek 14:55

Az Állami Számvevőszék közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. február 1., péntek (OS) -

    Ez alapján az ÁSZ megállapította, hogy a Jobbik az elszámolásában a bevételek között saját forrásként feltüntetett 171,0 millió Ft-ból 52,1 millió Ft-ot a számviteli törvényt megsértve bizonylattal nem támasztott alá. Mindez azt jelenti, hogy a Jobbik 52,1 millió Ft kampánykiadás forrását nem igazolta.

Az észrevételében a Jobbik nem cáfolta, hanem megerősítette, hogy 84,3 millió Ft összegben hitel megnevezéssel tartozásokat és szállítói kötelezettségeket jelölt meg az elszámolásában. Mivel ezek nem valós bevételek, ebből a tartozások és szállítói kötelezettségek nem rendezhetők, így nem képezhették a választási kampányra fordított kiadásainak forrását.

Előírás, hogy a kampányra fordított forrásokat a pártok kizárólag az 50 napos kampányidőszakban (2018. február 17.-április 8.) használhatják fel. Ez azt jelenti, hogy a választás időpontjáig minden megrendelést, vagy szolgáltatást pénzügyileg teljesíteni kellett, tehát ki is kellett fizetni. 84,3 millió Ft esetében a Jobbik ezt nem igazolta, továbbá Sneider Tamás mai sajtótájékoztatóján maga is elismerte, hogy ennek a kiadásnak nem volt meg a bevétele.

Mindez azt jelenti, hogy Jobbik 84,3 millió Ft összegben olyan forrást használt fel a kampányában, ami a kampányidőszakban nyilvánvalóan nem állt rendelkezésére, így tiltott nem pénzbeli, vagyoni támogatáshoz jutott.

     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.