2024. április 26. péntek

2019. február 4., hétfő 16:00

Morvai Krisztina, az Európai Parlament Független Képviselőjének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. február 4., hétfő (OS) - Vörösiszap ügy: Megváltoztatták az alaptalan, igazságtalan felmentést, megállapították a bűnösséget!

Büntetőjogászként is szívügyemnek tartottam, hogy a vörösiszap katasztrófa felelősei ne kerülhessék el a büntetést. Nagyon fontos ítéletet hozott a Győri Törvényszék a megismételt eljárásban: A MAL Zrt. két vezetőjét két év hat hónapi illetve két év végrehajtandó szabadságvesztésre, nyolc további személyt felfüggesztett szabadságvesztésre illetve megrovásra ítélt, s öt vádlottat mentett fel. Kíváncsian várom, hogy olvashassam az ítélet indokolását különösen azt, hogy a bűnösség megállapítása után miért került sor ilyen enyhe büntetés kiszabására (figyelembe véve az okozott tragédia súlyosságát). Mindazonáltal a legfontosabb az eredeti felmentő rendelkezések megváltoztatása és a főfelelősök bűnösségének megállapítása. Nyilvánvalóan nyomatékos enyhítő körülményként értékelte a bíróság a büntetőeljárás elhúzódását, azaz azt, hogy a vádlottak hosszú éveken át álltak büntetőeljárás alatt. Fontos hangsúlyozni, hogy az ítélet még nem jogerős. Az, hogy miért tartottam indokoltnak a bűnösség megállapítását, több megszólalásomban kifejtettem az eljárás korábbi szakaszaiban. Kérem, hogy nézzék meg és osszák meg minél többen a témában tartott előadásomat, illetve a büntetőper korábbi szakaszairól adott összefoglalóimat.

Kiadó: Morvai Krisztina, az Európai Parlament Független Képviselője