OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2019. február 4., hétfő 16:00

Morvai Krisztina, az Európai Parlament Független Képviselőjének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. február 4., hétfő (OS) - Vörösiszap ügy: Megváltoztatták az alaptalan, igazságtalan felmentést, megállapították a bűnösséget!

    Büntetőjogászként is szívügyemnek tartottam, hogy a vörösiszap katasztrófa felelősei ne kerülhessék el a büntetést. Nagyon fontos ítéletet hozott a Győri Törvényszék a megismételt eljárásban: A MAL Zrt. két vezetőjét két év hat hónapi illetve két év végrehajtandó szabadságvesztésre, nyolc további személyt felfüggesztett szabadságvesztésre illetve megrovásra ítélt, s öt vádlottat mentett fel. Kíváncsian várom, hogy olvashassam az ítélet indokolását különösen azt, hogy a bűnösség megállapítása után miért került sor ilyen enyhe büntetés kiszabására (figyelembe véve az okozott tragédia súlyosságát). Mindazonáltal a legfontosabb az eredeti felmentő rendelkezések megváltoztatása és a főfelelősök bűnösségének megállapítása. Nyilvánvalóan nyomatékos enyhítő körülményként értékelte a bíróság a büntetőeljárás elhúzódását, azaz azt, hogy a vádlottak hosszú éveken át álltak büntetőeljárás alatt. Fontos hangsúlyozni, hogy az ítélet még nem jogerős. Az, hogy miért tartottam indokoltnak a bűnösség megállapítását, több megszólalásomban kifejtettem az eljárás korábbi szakaszaiban. Kérem, hogy nézzék meg és osszák meg minél többen a témában tartott előadásomat, illetve a büntetőper korábbi szakaszairól adott összefoglalóimat.  


     Kiadó: Morvai Krisztina, az Európai Parlament Független Képviselője

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.