OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2019. február 11., hétfő 10:32

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének közleménye
    Budapest, 2019. február 11., hétfő (OS) - Követeljük a Magyar Tudományos Akadémia autonómiájának tiszteletben tartását, a kutatóhálózat fenntartását, a finanszírozás helyreállítását, a kutatások zavartalanságának biztosítását!

        A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) elnöksége mély felháborodását fejezi ki, amiért Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elvonta a Magyar Tudományos Akadémiától kutatóintézeteinek állami támogatását. A kormány érdemi egyeztetés nélkül, a törvényeket felülírva tartja vissza a jogosan járó pénzeszközöket. Ezen intézkedést nyílt politikai támadásnak, zsarolásnak tartjuk, amely bizonytalanságot kelt a dolgozókban, ellehetetleníti a hosszú távú kutatói tevékenységet és a normális működést.
Szolidaritásunkat fejezzük ki az MTA elnökségével és a kutatóintézetek munkatársaival. Elutasítjuk a tudományos élet szervezeti átalakításának tervezetét, szakszerűtlen és kidolgozatlan pályázati rendszerét, követeljük annak azonnali felfüggesztését, teljes visszavonását!
     Tiltakozunk a meggondolatlan, irracionális lépések, az MTA kutatóintézet-hálózat szétverése, egyes intézetek megszüntetése ellen. Ezeket a magyar tudományosság jövőjét veszélyeztető intézkedéseknek tekintjük. Kifogásoljuk az egyeztetések elmaradását, az átalakítás mikéntjét és a jogsértő eljárásokat!
     Követeljük az MTA és általában a tudomány autonómiájának Alaptörvényben is garantált biztosítását, a kutatóhálózat megfelelő finanszírozását, a dolgozók egzisztenciális biztonságának helyreállítását!

FDSZ Elnöksége


     Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.